Milí hostia oznamujeme Vám zmenu otváracích hodín platnú od 16.09.2024. V pracovné dni pondelok a piatok reštaurácia otvorená do 20:00 hod. Kuchyňa v prevádzke do 19.30hod. Od 01.10.2024 bude každý pondelok Zbojnícky dvor zatvorený ( reštaurácia, penzión Zbojnícky halaš a jaskynný parný kúpeľ). V ostatné dni podľa otvorené podľa otváracích hodín.

Podujatia

Muzika na salaši

Od jari až do jesene Vám oddych na salaši spestria ľudová hudba z Horehronia alebo Gemera, či z Pohronskej Polhory a vystúpenia detského folklórneho súboru Červené jabĺčko. Vystúpenia sa konajú najmä cez víkendy, no môžu Vás prekvapiť aj cez týždeň. A krpce s nami zoderiete v novej tančiarni v maštali 🙂

 

Z rozprávky do rozprávky

V júly sa k nám, milé deti, prišmolkujú z hlbokého lesa Šmolínka s Tatkom Šmolkom. Nenechajte si to ujsť. Minulé leto k nám priletela včielka Mája s Vilkom, pozrite si pár fotiek.

 

Huculská stezka

V auguste nás opäť čaká pretek Huculská Stezka a Parkur. Počas trvania akcie Vás bude zabávať country skupina a country tanečníci. Aj toto je jedno z podujatí, ktoré by ste nemali premeškať.

 

Nadregionálne zabíjačkové majstrovstvá

Každoročne na Zbojníckom dvore organizujeme nadregionálne majstrovstvá v zabíjačke, nepremeškajte túto príležitosť, prídte sa pozrieť a ochutnať tradičné zabíjačkové výrobky aj Vy..

  • zúčastniť sa môže každý šikovný mäsiar so svojou gazdinou a kolektívom, ktorí vedia pripraviť chutné zabíjačkové špeciality,
  • zúčastniť sa môžu minimálne 5 a viac členné družstva, kde úlohou každého družstva ,je pripraviť zabíjačkové špeciality, ktoré pripravujú tradične doma na vlastných zabíjačkách, typických pre ich lokalitu,
  • vzhľadom na to, že pre niektorých je rozoberanie prasaťa náročnejšie, každé súťažné družstvo bude mať pridelené mäsové výrobky. Ako napr. všetky časti z prasaťa, potrebných k príprave jedál, spolu s vnútornosťami, ale taktiež ingrediencie ako sú ryža, krúpy, koreniny, cibuľa, cesnak, čreva atď..
  • každé družstvo má pridelený stôl, parák, gril, šporák. Pokiaľ sú družstva z blízkeho okolia, uvítame, ak si tieto pomôcky prinesú sami. Samozrejme, pre družstva, ktoré sú zďaleka, inventár zabezpečíme na požiadanie.
  • Pokiaľ by družstvo potrebovalo viac stolov, parákov, šporákov, je potrebne to vopred nahlásiť.
  • ďalší inventár, ako sú nože, mlynčeky, dosky na krájanie, pekáče, hrnce…. si každé družstvo donesie so sebou.
  • Pokiaľ družstvo potrebuje ingrediencie, ktoré sú špeciálne pre prípravu jeho špecialít, treba o ne požiadať vopred, alebo si ich prinesú sami,
  • začiatok nadregionálnych majstrovstiev o 8:00 hodine pre návštevníkov, čiže súťažiaci musia prísť v skorých ranných hodinách, cca o 6:00 ráno, aby si stihli všetko prichystať,
  • pri príchode na svoje stanovisko si súťažiaci povykladajú svoje pomôcky, inventár, a potom ich usporiadateľ naviguje, kde si budú môcť odparkovať auto,• súťažné družstva môžu pricestovať aj deň vopred a nachystať si svoje stanovisko, o ktorom ho bude informovať usporiadateľ,
  • po vyložení všetkých veci si od usporiadateľa prevezmu všetky potrebné suroviny, na prípravu zabíjačkových špecialít, ako sú mäso, koreniny, čreva, ryža, krúpy, inventár (misky, tanieriky, príbory, chlieb, horčica, čalamáda,…) a ďalšie,
  • pokiaľ družstvo spracuje všetko prevzaté mäso a má kopec receptov a nápadov, čo by ešte chcel návštevníkom pripraviť, stačí informovať usporiadateľa a ten mu vydá ďalšie suroviny. Taktiež v tom prípade, ak by malo družstvo málo mäsa a surovín na prípravu jeho špecialít.
  • každý druh špeciality, ktorú bude jednotlivé družstvo pripravovať musí mať svoj názov,
  • 8:00 prichádzajú návštevníci, teda každé družstvo začína ponúkať prvé zabíjačkové špeciality…

 

Priebeh súťaže

  • návštevníci prichádzajú o 8:00,
  • súťažiaci už postupne pripravujú zabíjačkové ochutnávky a začínajú ponúkať hosťom,
  • zabíjačkové špeciality pripravujú v priebehu celého dňa,
  • jedlo servírujú na plastové tanieriky, ktoré im boli pridelené od usporiadateľa,
  • každú svoju pripravenú zabíjačkovú špecialitu naservírujú na tanierik a odnesú ju do VIP miestnosti, pre porotu,
  • porota bude hodnotiť všetky jedla, ktoré im donesú
  • úlohou každého družstva je vymyslieť si názov družstva, pod ktorým sa budú celý deň prezentovať
  • každé družstvo porote nadiktuje názov jedla a svoje meno družstva,
  • porota hodnotí chuť a výzor jedla, pestrosť jedla, poriadok na stanovisku
  • návštevníci hlasujú za najsympatickejšie družstvo, najsympatickejšieho mäsiara a mäsiarku
  • preto je vítané, že si družstvo vymyslí kostým alebo spôsob prezentácie, čím návštevníkov zaujme,
  • v predošlých rokoch sme mali návštevnosť okolo 1200 ľudí, preto je dobre si družstvo posilniť a pripraviť viac výrobkov, pretože každý návštevník, ktorý si kúpi lístok za 10 eur si chce dosýta uspokojiť vlastne bruško
  • je vítané si postupne pripravovať aj viac druhov jedál, čo ocenia návštevníci aj porota,
  • výrobky pre návštevníkov sa pripravujú priebežne približne do 15:30,
  • približne o 16:00 prebieha vyhodnotenie súťažných družstie,
  • hlavný moderátor bude Jožo Pročko, ktorý sa bude počas celého dňa prihovárať k jednotlivým družstvám, predstavovať ich a oboznamovať návštevníkov s pripravenými špecialitami,
  • zábavu sa postará cigánska skupina Šukovci, ľudová hudba Kučeravý javor a hlavným bodom programu bude skupina Helenine oči,
  • po vyhodnotení zabíjačkových majstrovstiev nasleduje voľná zábava.