Oznam: Z dôvodu preventívnej ochrany našich zákazníkov aj našich zamestnancov je Reštaurácia Zbojská až do odvolania ZATVORENÁ! Ďakujeme za pochopenie

Podujatia

Muzika na salaši

Od jari až do jesene Vám oddych na salaši spestria ľudová hudba z Horehronia alebo Gemera, či z Pohronskej Polhory a vystúpenia detského folklórneho súboru Červené jabĺčko. Vystúpenia sa konajú najmä cez víkendy, no môžu Vás prekvapiť aj cez týždeň. A krpce s nami zoderiete v novej tančiarni v maštali 🙂

 

Z rozprávky do rozprávky

V júly sa k nám, milé deti, prišmolkujú z hlbokého lesa Šmolínka s Tatkom Šmolkom. Nenechajte si to ujsť. Minulé leto k nám priletela včielka Mája s Vilkom, pozrite si pár fotiek.

 

Huculská stezka

V auguste nás opäť čaká pretek Huculská Stezka a Parkur. Počas trvania akcie Vás bude zabávať country skupina a country tanečníci. Aj toto je jedno z podujatí, ktoré by ste nemali premeškať.

 

Nadregionálne zabíjačkové majstrovstvá

Každoročne na Zbojníckom dvore organizujeme nadregionálne majstrovstvá v zabíjačke, nepremeškajte túto príležitosť, prídte sa pozrieť a ochutnať tradičné zabíjačkové výrobky aj Vy..

  • zúčastniť sa môže každý šikovný mäsiar so svojou gazdinou a kolektívom, ktorí vedia pripraviť chutné zabíjačkové špeciality,
  • zúčastniť sa môžu minimálne 5 a viac členné družstva, kde úlohou každého družstva ,je pripraviť zabíjačkové špeciality, ktoré pripravujú tradične doma na vlastných zabíjačkách, typických pre ich lokalitu,
  • vzhľadom na to, že pre niektorých je rozoberanie prasaťa náročnejšie, každé súťažné družstvo bude mať pridelené mäsové výrobky. Ako napr. všetky časti z prasaťa, potrebných k príprave jedál, spolu s vnútornosťami, ale taktiež ingrediencie ako sú ryža, krúpy, koreniny, cibuľa, cesnak, čreva atď..
  • každé družstvo má pridelený stôl, parák, gril, šporák. Pokiaľ sú družstva z blízkeho okolia, uvítame, ak si tieto pomôcky prinesú sami. Samozrejme, pre družstva, ktoré sú zďaleka, inventár zabezpečíme na požiadanie.
  • Pokiaľ by družstvo potrebovalo viac stolov, parákov, šporákov, je potrebne to vopred nahlásiť.
  • ďalší inventár, ako sú nože, mlynčeky, dosky na krájanie, pekáče, hrnce…. si každé družstvo donesie so sebou.
  • Pokiaľ družstvo potrebuje ingrediencie, ktoré sú špeciálne pre prípravu jeho špecialít, treba o ne požiadať vopred, alebo si ich prinesú sami,
  • začiatok nadregionálnych majstrovstiev o 8:00 hodine pre návštevníkov, čiže súťažiaci musia prísť v skorých ranných hodinách, cca o 6:00 ráno, aby si stihli všetko prichystať,
  • pri príchode na svoje stanovisko si súťažiaci povykladajú svoje pomôcky, inventár, a potom ich usporiadateľ naviguje, kde si budú môcť odparkovať auto,• súťažné družstva môžu pricestovať aj deň vopred a nachystať si svoje stanovisko, o ktorom ho bude informovať usporiadateľ,
  • po vyložení všetkých veci si od usporiadateľa prevezmu všetky potrebné suroviny, na prípravu zabíjačkových špecialít, ako sú mäso, koreniny, čreva, ryža, krúpy, inventár (misky, tanieriky, príbory, chlieb, horčica, čalamáda,…) a ďalšie,
  • pokiaľ družstvo spracuje všetko prevzaté mäso a má kopec receptov a nápadov, čo by ešte chcel návštevníkom pripraviť, stačí informovať usporiadateľa a ten mu vydá ďalšie suroviny. Taktiež v tom prípade, ak by malo družstvo málo mäsa a surovín na prípravu jeho špecialít.
  • každý druh špeciality, ktorú bude jednotlivé družstvo pripravovať musí mať svoj názov,
  • 8:00 prichádzajú návštevníci, teda každé družstvo začína ponúkať prvé zabíjačkové špeciality…

 

Priebeh súťaže

  • návštevníci prichádzajú o 8:00,
  • súťažiaci už postupne pripravujú zabíjačkové ochutnávky a začínajú ponúkať hosťom,
  • zabíjačkové špeciality pripravujú v priebehu celého dňa,
  • jedlo servírujú na plastové tanieriky, ktoré im boli pridelené od usporiadateľa,
  • každú svoju pripravenú zabíjačkovú špecialitu naservírujú na tanierik a odnesú ju do VIP miestnosti, pre porotu,
  • porota bude hodnotiť všetky jedla, ktoré im donesú
  • úlohou každého družstva je vymyslieť si názov družstva, pod ktorým sa budú celý deň prezentovať
  • každé družstvo porote nadiktuje názov jedla a svoje meno družstva,
  • porota hodnotí chuť a výzor jedla, pestrosť jedla, poriadok na stanovisku
  • návštevníci hlasujú za najsympatickejšie družstvo, najsympatickejšieho mäsiara a mäsiarku
  • preto je vítané, že si družstvo vymyslí kostým alebo spôsob prezentácie, čím návštevníkov zaujme,
  • v predošlých rokoch sme mali návštevnosť okolo 1200 ľudí, preto je dobre si družstvo posilniť a pripraviť viac výrobkov, pretože každý návštevník, ktorý si kúpi lístok za 10 eur si chce dosýta uspokojiť vlastne bruško
  • je vítané si postupne pripravovať aj viac druhov jedál, čo ocenia návštevníci aj porota,
  • výrobky pre návštevníkov sa pripravujú priebežne približne do 15:30,
  • približne o 16:00 prebieha vyhodnotenie súťažných družstie,
  • hlavný moderátor bude Jožo Pročko, ktorý sa bude počas celého dňa prihovárať k jednotlivým družstvám, predstavovať ich a oboznamovať návštevníkov s pripravenými špecialitami,
  • zábavu sa postará cigánska skupina Šukovci, ľudová hudba Kučeravý javor a hlavným bodom programu bude skupina Helenine oči,
  • po vyhodnotení zabíjačkových majstrovstiev nasleduje voľná zábava.